Samosběry jahod na Slovensku již začaly. Pěstitelé lákají na autentickou chuť plodů ai přes vysokou inflaci ceny letošní úrody zvýšily jen mírně.
Informovala o tom Jana Holéciová, mluvčí Slovenské zemědělské a potravinářské komory.
Upřesnila, že pěstitelé jahod otevřeli svá pole pro sběrače na více než třicítce míst převážně v jižně položených částech Slovenska. Sklizeň jahod by měla být výborná.
O slibně vypadající sezóně však mohou mluvit jen ti profesionální pěstitelé, kteří nepodcenili jarní přízemní mrazy a pro kvetoucí jahody zabezpečili dostatečně intenzivní protimrazovou ochranu.
Upozornila, že samosběry jsou pro pěstitele každoročně náročné na zajištění dostatečného množství lidí, se kterými by stihli ve správný čas posbírat vypěstovanou úrodu.
Již několik let se totiž stává pravidlem, že část ovoce nedokážou pěstitelé právě kvůli chybějícímu množství brigádníků včas posbírat a plody následně hnijí na zemi.
Poznamenala, že letos budou proto v sadech a na polích pomáhat i Ukrajinci, kteří mají zájem io práci při samosběrech. Jahody budou sbírat i na konci jejich zrání, tedy v době, kdy je už na polích jen minimum zákazníků.
„Naším cílem je posbírat co nejvíce úrody. Kvalitní slovenské jahody svou autentickou chutí a vůní vysoce převyšují dovozové plody, které se k nám vozí nezralé a jsou oproti našim plodům io dost tvrdší. Vzhledem k benefitům slovenských jahod, vynaloženou lidskou práci a finanční náročnost pěstování je nesmíme nechat shnít na jahodovištích,“ uvedl předseda Ovocinářské unie Marián Varga.
Holéciová zdůraznila, že zdražování se projevilo iv nákladech na pěstování jahod, které stouply zhruba o pět až 10 procent.
Pěstitelé během sezóny k zajištění kvalitní úrody používají drahou protimrazovou ochranu, která je během letošního jara vyšla na 3,5 milionu eur. Stouply ceny energií, vody, pohonných hmot, hnojiv či slámy, která se klade pod jahodové trsy. Pěstitelé jsou proto nuceni vývoji cen přizpůsobit i ceny pro spotřebitele, které zvýšily oproti minulému roku asi o pět procent.
Dodala, že slovenští ovocnáři letos pěstují jahody přibližně na 200-hektarové výměře. Spotřeba jahod se za ostatní roky ustálila na jednom kilogramu na obyvatele a rok.
I vzhledem k benefitům jahod vypěstovaných na Slovensku chtějí pěstitelé zájem o tyto produkty u zákazníků zvyšovat, protože například v roce 2009 byla spotřeba na úrovni téměř dvě kila jahod na osobu a rok.